ПанЕвропа България
Контакти
Български
English
Facebook Facebook Паневропa България във:

Новини

Петър Стоянов е носителят на втората награда "Проф. Иван Шишманов"

9 октомври 2019
Петър Стоянов е носителят на втората награда "Проф. Иван Шишманов"

Председателят на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи втората награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" на Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) за приноса му към европейската интеграция на страната.

Специални гости на церемонията на 7 октомври в галерия "Оборище 5" бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, еврокомисарят по разширяването (1999-2004) и заместник-председател на Европейската комисия (2004-2010) Гюнтер Ферхойген и докладчикът за България към ЕП (1999-2006) Джефри ван Орден.

„Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа и в идеята, че обединението на Европа е може би най-важният факт в нейната история“, заяви Петър Стоянов в речта си след получаване на отличието.

Наградата за европейски принос се връчва по инициатива на ПанЕвропа България и носи името на основателя на паневропейското движение в България - българският дипломат, политик и академик проф. Иван Шишманов. Целта на инициативата е да се отличат онези българи, които са имали принос към модерността на нашата държава и европейското ѝ лице.

Церемонията по връчване на наградата бе организирана с подкрепата на Български дипломатически институтKonrad-Adenauer-Stiftung Bulgarien и Aurubis Bulgaria.