ПанЕвропа България
Контакти
Български
English
Facebook Facebook Паневропa България във:

Новини

ПанЕвропа България удостоява президента на Украйна Володимир Зеленски с наградата за общоевропейски принос "Проф. Иван Шишманов"

21 март 2022
ПанЕвропа България удостоява президента на Украйна Володимир Зеленски с наградата за общоевропейски принос "Проф. Иван Шишманов"

 

100 години след Виенския конгрес през 1922, учредил Паневропейския съюз, за да предотврати следващи европейски войни, континентът ни е въвлечен в поредната братоубийствена война, която президентът Путин подпали в Украйна.
В героичната защита на своята страна, президентът Зеленски се превърна в реалния лидер на Европа, защитавайки саможертвено европейските ценности с безпрецедентна решителност и смелост.
С наградата за общоевропейски принос “проф. Иван Шишманов” Паневропа България се присъединява към цялото демократично човечество и отдава дължимото признание на президента Зеленски и целия украински народ.
Проф. Иван Шишманов е българският участник във Виенския конгрес, учредител на ПанЕвропа и първи български посланик в Украйна.
Досегашните носители на наградата са Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България (2001–2005) и Петър Стоянов, президент на България (1997-2002) за историческия им принос за присъединяването на България към НАТО и ЕС.
Решението за удостояването на президента Зеленски беше взето единодушно под председателството на президент-основателя на ПанЕвропа България Гергана Паси от жури в състав:
Проф. Андрей Пантев, народен представител (2001 – 2013)
Посланик Бисерка Бенишева, директор "Европейски въпроси", ПанЕвропа България
Бойко Василев, журналист
Арх. Бойко Кадинов
Проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател „Политики на ЕС“
Петър Стоянов, президент на България (1997-2002)
Пламен Русев, предприемач
Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017)
Проф. Румяна Конева, директор, Български културен институт, „Дом Витгенщайн“.